







27 February 2004

Submitted Questions and Reponses:
1.) Question:  Please clarify if the UHF LOS Communication Function is part of the Aircrew Alerting Function.  If it is not part of the Aircrew Alerting Function, then please clarify Table 3.2.2-1 GEMS Makeup for Fixed and Transportable Configuration by adding a column and populating it with the appropriate quantities of UHF Functions to be provided for each Component/Unit.
Response: Both UHF LOS and Aircrew Alerting functions are part of the GEMS Communications Function, 3.2.1.2.  Within the function in 3.2.1.2.g, UHF LOS communications are required for support of G/A and A/G voice operations, which differ from alerting.  Also within the function in 3.2.1.2.j, the simultaneous use of UHF LOS, pagers, and klaxons is required.  The means by which this functionality is realized will, in part, determine the quantities of UHF LOS and/or pager assets employed but such means is the Contractor's design.  Packaging of the assets to support functionality and employments is similarly part of the design process. Also, other considerations, such as reliability, will influence the final design.  Hence, predetermining quantities for incorporation into Table 3.2.2-1 is not possible. 

2.) Question: GEMS includes a configuration that is EHF/AEHF-Only.  Must the EHF/AEHF-Only configuration meet the same Ao as the EHF/AEHF/VLF/LF configuration?

Response: Units taking delivery of GEMS with “EHF/AEHF-Only” are likely to have an equipment set that differs in availability when compared to those units with alerting and VLF/LF in addition to EHF/AEHF.  Availability, however, is a CJCSI 6811.01A mandated performance measure externally imposed on GEMS and reflected in the GEMS TRD.  It must be viewed as the minimum level of performance.  Contractor-performed analyses should identify Ao performance with the configuration in question and identify any problem in meeting the GEMS TRD requirement.  The same analyses should provide both rationale for alternative values and any design impacts required to achieve the mandated minimum.
3.) Question: Section L, para. 2.5 identifies the electronic submissions for the proposal to be in MS Word 97, MS Excel 97, MS Project 98, MS Power Point 97 whereas the CDRLs ask for word documents to be submitted in MS 2000.  Can you please verify if you want us to save down to 97 versus submitting in the 2000 products we use?

Response: The two submissions’ formatting does not conflict since they are required at different stages of the contract. The proposal shall be submitted in one of the formats listed in Section L, para 2.5 while the CDRL’s, which are part of the deliverables in the contract, shall be in MS 2000. 

